Veel mensen denken dat je niets mag bijverdienen wanneer je in de bijstand zit. Dat is echter geen enkel probleem, mits je de extra inkomsten maar rapporteert aan de uitkeringsinstantie. Ook beginnen met ondernemen wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt is prima mogelijk, al moet je dan wel met een aantal zaken rekening houden.
Mag je geld verdienen als je bijstand hebt?
Het is geen enkel probleem om geld te verdienen wanneer je in de bijstand zit. Je moet die inkomsten echter wel opgeven aan de uitkeringsinstantie. De inkomsten die je hebt gehad worden voor die maand in mindering gebracht op jouw uitkering. Netto schiet je er financieel dus niet zoveel mee op.
Waarom dan toch ondernemen in de bijstand?
Als het financieel niet aantrekkelijk is om te gaan bijverdienen zoals werken of ondernemen in de bijstand, waarom zou je het dan toch doen?
1. Meer verdiensten dan in de bijstand
Wanneer je dankzij het ondernemen in staat bent meer te verdienen dan je uit de bijstand krijgt loont het wel degelijk de moeite. Je gaat er dan wel degelijk op vooruit en kunt ook zonder zorgen je omzet in de loop van de maanden of jaren nog verder opkrikken.
2. Weer aan het werk komen
Een groot gevaar als je in de bijstand terecht komt is dat je in het geheel niet meer aan het werk komt. Veel mensen worden passief en soms zelfs neerslachtig doordat ze in de bijstand terecht zijn gekomen. Door enkele uren per week betaald werk te doen voel je jezelf weer nuttig. Bovendien kan het een mooie opstap zijn naar beter betaald werk voor meer uren.
3. Onder de mensen zijn
Ook simpelweg weer meer onder de mensen komen kan een goede reden zijn om te gaan werken of ondernemen met behoud van je bijstandsuitkering. Het geeft je nieuwe energie en je zult eerder in contact komen met mensen die een klus of betaalde werkzaamheden voor je weten.
Kortom, er zijn genoeg uitstekende redenen om te gaan werken of ondernemen in de bijstand. Dat kan ook gewoon vanuit huis en via internet, zoals je in ons e-book Stoppen met Werken kunt lezen.
Ondernemen met een bijstandsuitkering
Wanneer je vanuit je bijstandsuitkering wilt gaan ondernemen krijg je in de eerste plaats te maken met je gemeente. Regelingen, eisen en voorwaarden verschillen per gemeente dus het is belangrijk om eerst met hen contact op te nemen.
Vaak is er een standaard programma opgesteld voor mensen die vanuit de bijstand of een andere uitkering een onderneming willen starten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een cursusaanbod gericht op startende ondernemers. Of persoonlijke begeleiding van een expert. Als je dit traject in gaat verplicht je jezelf ertoe om de aanwijzingen van de gemeente op te volgen.
Een van de belangrijkste stappen die de gemeente feitelijk zal nemen is het beoordelen van je ondernemersplan. Dat betekent dus ook dat je zo’n ondernemersplan zult moeten schrijven. Je kunt daar vaak begeleiding in krijgen, evenals financiële ondersteuning tijdens die aanloopperiode. Dit alles verschilt zoals gezegd echter per gemeente.
Uitkering levensonderhoud
Wanneer je gemeente vindt dat je bedrijf levensvatbaar is kun je aanspraak maken op een uitkering voor je levensonderhoud in de beginperiode van je onderneming. Je hebt dan namelijk meestal nog weinig omzet maar hebt wel geld nodig om van te leven.
Deze uitkering is voor de meeste mensen geen gift, maar een lening waarover geen rente wordt berekend. Deze regeling heet Bbz, wat staat voor Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Je kunt zelf checken of je ervoor in aanmerking komt op KrijgIkBbz.nl.
Bedrijfskrediet / starterskrediet
Wanneer je bedrijf zelf een financiële injectie nodig heeft kun je eventueel ook een bedrijfskrediet afnemen. Ook dit is geen gift maar een lening, waar in dit geval wel rente over wordt gerekend.
Wanneer je geld hebt geleend van de gemeente in de vorm van een starterskrediet of de uitkering levensonderhoud maak je een afspraak met de gemeente over het aflossen ervan.
Wat gebeurt er als je stopt met ondernemen?
Wanneer je besluit dat het ondernemen toch niet voor jou is weggelegd kun je altijd weer terug de bijstand in. Je geeft dus niet je recht op je uitkering op door te gaan ondernemen.