Inmiddels weten de meeste mensen wel wat een burn-out is en dat zo’n extreme overspannenheid een enorme weerslag op iemands mentale en fysieke gezondheid kunnen hebben. Maar wist je ook dat je door stress uit kunt vallen omdat je juist te weinig uitdaging in je werk hebt? Zo’n persoonlijke crisis wordt een bore-out genoemd. In dit artikel laten we zien hoe je die herkent en wat je eraan kunt doen.
Wat is een bore-out precies?
Een bore-out ligt in het verlengde van een burn-out. Je ervaart echter geen stress omdat je werk teveel van je vraagt, maar juist omdat je te weinig wordt uitgedaagd. Zoals de naam al laat zien verveel je je dus erg op je werk. Er zitten echter nog veel meer kanten aan een bore-out en je kunt er daardoor net zo neerslachtig van worden. Niet zelden gaat dit gepaard met veel van dezelfde klachten als bij een burn-out.
Wat zijn de klachten bij een bore-out?
Wanneer je een bore-out hebt kunnen je klachten voor een groot deel overeenkomen met de symptomen van een burn-out. Denk hierbij aan:
- Vaak extreem moe zijn en mede daardoor weinig energie hebben.
- De motivatie om uit bed te komen ontbreekt vrijwel volledig omdat je geen zin hebt in de dag die voor je ligt.
- Je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd in alledaagse situaties.
- Het ontbreekt je steeds meer aan zelfvertrouwen of initiatief om iets te ondernemen.
- Je kunt daardoor op de korte termijn neerslachtig raken of zelfs structureel depressief worden.
Daarnaast kunnen er ook enkele symptomen voorkomen die specifieker zijn voor een bore-out:
- Je hebt vaak een onrustig gevoel doordat je creativiteit ernstig wordt beknot.
- Je zoekt daardoor activiteiten om te doen maar hebt daar vervolgens geen geduld voor.
- Je wordt onzeker doordat je niet de bevestiging krijgt van kwaliteiten die je wel degelijk bezit maar die in je werk vrijwel nooit tot uiting komen.
- Je voelt je vaak gefrustreerd omdat je niet in staat bent je echte waarde te tonen in je werk (of daarbuiten).
Eenvoudig werk kan ook rust geven
Eenvoudig werk waar weinig uitdaging in zit hoeft helemaal niet erg te zijn, ook niet als het onder je niveau ligt. Er zijn veel voorbeelden te over van intelligente topsporters met een baantje als magazijnmedewerker of serveerster. Geen uitdagend werk, maar ze zijn er op zo’n moment vaak wel tevreden mee. Simpelweg omdat ze zonder gedoe geld kunnen verdienen terwijl ze zich volledig op hun trainingen en wedstrijden kunnen richten.
Als een dergelijke situatie ook voor jou geldt is er natuurlijk niks aan de hand en hoef je niet snel bang te zijn voor een bore-out.
Ben jij vatbaar voor een bore-out?
De oorzaak van een bore-out zit vaak in een combinatie van je werk en hoe de rest van je leven eruit ziet. Daarnaast kan je eigen karakter een belangrijk ingrediënt zijn. Kun je veel meer dan je daadwerkelijk doet in je huidige werk? Dan kan een bore-out op de loer liggen.
Risicofactoren in je karakter
Er zijn bepaalde risicofactoren aan te wijzen die bepalen of jij als persoon eerder vatbaar bent voor een bore-out, oftewel een burn-out door verveling. Welke zijn dat zoal?
1. Je vindt het moeilijk om initiatief te nemen
Wanneer je weinig initiatief durft te nemen in je werk kan dit een risico vormen. Je werk zo vormgeven dat het je precies past is een kunst die niet iedereen beheerst. Het werken wordt zo een last en niet iets waar je vreugde en bevrediging uit haalt.
2. Je hebt een bovengemiddeld hoge intelligentie
Wanneer je hoogbegaafd bent zijn er logischerwijs meer werkzaamheden die onder je niveau liggen. Niet iedereen die enorm pienter is heeft het geluk of de drive om de functie te vinden die volop uitdagingen zal blijven bieden. Het is tenslotte ook zo dat hoogbegaafde mensen het snelste kampen met onzekerheden zoals faalangst.
3. Het is lastig voor je om nee te zeggen
Wanneer je moeilijk nee kan zeggen zul je merken dat mensen je vanzelf weten te vinden voor alle taken waar ze zelf niet zoveel zin in hebben. Daardoor komt niet het leukste of meest uitdagende werk naar je toe, maar juist de saaie en vervelende klusjes. Dit komt de werkvreugde zelden ten goede.
4. Je hebt weinig zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld
Als je jezelf niet hoog aanslaat durf je ook niet zoveel hooi op je vork te nemen. Je bent bang dat je zult falen of denkt dat je niet beter kunt dan simpele klussen te doen. Wellicht vind je – bewust of onbewust – zelfs wel dat je niet beter verdient. Dit gevoel wordt vanzelf versterkt wanneer je het ook op je werk niet naar je zin hebt.
5. Je ontleent je identiteit en eigenwaarde aan je werk
Voor veel mensen is werk iets waar ze alleen hun geld mee willen verdienen, om daarna zorgeloos alles te doen wat ze leuker vinden. Die mensen lopen veel minder risico op een bore-out dan iemand die een groot deel van zijn identiteit en eigenwaarde aan het werk ontleent. Als jij in de tweede groep valt kan het dus oppassen zijn.
Herstellen van een bore-out
Net zoals een burn-out is ook een volledige bore-out helaas vaak niet eenvoudig op te lossen. Wanneer je er inmiddels grote lichamelijke en mentale klachten door hebt kun je het beste eerst naar je huisarts stappen. Die kan beoordelen wat de beste manier is om weer te herstellen. Pas daarna is het mogelijk om weer “gewoon” aan het werk te gaan.
Nadat je weer klaar bent om aan de slag te gaan is het bij een bore-out vaak niet slim om gewoon weer hetzelfde werk te gaan doen. De kans dat je na verloop van tijd weer terugvalt is te groot. Het is beter om met een fris gemoed aan nieuwe uitdagingen te beginnen.
Hoe kun je een dreigende bore-out voorkomen?
Heb je inmiddels voor jezelf vast moeten stellen dat je tegen een bore-out aan zit, maar ben je nog wel in staat om zelf actie te ondernemen? Dan zijn er een aantal manieren waarop je zelf aan zo’n dreigende bore-out kan ontsnappen. Welke manieren zijn er allemaal?
1. Passie (terug)vinden in je huidige werk
Een mogelijke oplossing kan gewoon in je huidige baan liggen. Mensen met een bore-out doen het werk dat ze doen meestal heel secuur en goed. Ze worden daardoor vaak meer door hun werkgever gewaardeerd dan ze denken. Een gesprek met je leidinggevende kan ervoor zorgen dat je doorstroomt naar een andere functie, of meer verantwoordelijkheden opleveren. Dat kan de uitdaging en het plezier in je huidige werk weer terugbrengen.
2. Op zoek gaan naar een andere baan
Wanneer het niet mogelijk is om op je huidige werk het plezier in werken weer terug te krijgen zit er vaak niets anders op dan op zoek te gaan naar een andere baan. Dat kan een vergelijkbare functie zijn als je nu hebt, maar dan met meer perspectief. Als je dat niet wilt (of niet mogelijk is) kun je ook kiezen voor een herscholing en zo een geheel nieuwe weg inslaan.
3. Voor jezelf beginnen
Van je passie je werk maken is voor veel mensen die vatbaar zijn voor een bore-out (of een burn-out) vaak een prima optie. Je kunt dan met name als zelfstandig ondernemer helemaal je eigen pad uitstippelen. Je bepaalt dus ook zelf hoe uitdagend of juist rustgevend het werk is dat je zult gaan doen. Bovendien is het voor je eigen toekomst werken vaak de ultieme motivatie om dag na dag met plezier te werken.
Conclusie
Word jij niet voldoende geprikkeld in je huidige baan en heb je daardoor steeds minder zin om naar je werk te gaan? Dan doe je er goed aan om op tijd in te grijpen, nieuw werk te vinden of wellicht zelfs voor jezelf te beginnen. Steeds meer mensen kiezen voor een zelfstandig bestaan als internetondernemer. In ons e-book lees je alle verschillende manieren waarop je daarmee geld kunt verdienen terwijl je elke dag bezig bent met je grootste passie.