Met ons e-book Stoppen met Werken helpen we mensen van alle leeftijden om zelfstandiger te worden en online een uitstekend inkomen te verdienen. Regelmatig komen we daarbij in aanraking met een schrikbarend aantal mensen die in een burn-out zitten of daar met vele moeite uit omhoog zijn geklommen. Hoeveel mensen krijgen tijdens hun werkzame leven te maken met een burn-out en hoe worden de cijfers over burn-out in ons land bijgehouden?
Wat is een burn-out?
Bij een burn-out sta je zo lang onder een te hoge werkdruk dat je mentale en fysieke gezondheid er zwaar onder te lijden heeft. Veel mensen krijgen tijdens hun werkzame leven te maken met werkgerelateerde stress, maar niet al die mensen krijgen uiteraard een burn-out. In dat tweede geval is de stress zo erg dat het lichaam niet langer in staat is om weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Daardoor kan een burn-out enorm ingrijpend zijn. Niet alleen voor de persoon die het overkomt, maar ook voor diens partner en de rest van het gezin.
Centraal Bureau voor de Statistiek
In Nederland worden allerlei verschillende statistieken verzameld en inzichtelijk gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het doel van deze organisatie is ervoor zorgen dat over allerlei verschillende onderwerpen een goed onderbouwd sociaal debat kan worden gevoerd.
Het CBS houdt om die reden ook al langere tijd gegevens bij over burn-outs, burn-out gerelateerde klachten en psychosociale arbeidsbelasting in het algemeen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de gevonden cijfers.
Meest recente cijfers over burn-out onder werknemers
De meest recente cijfers over burn-out bij Nederlandse werknemers dateren uit 2019, dus nog voor de coronacrisis. Toen kampte gemiddeld 17% van de bevolking tussen 15 en 75 jaar met burn-out klachten. De hardst getroffen leeftijdscategorie waren de werkenden tussen 25 en 35 jaar. Van hen had maar liefst 1 op de 5 werknemers burn-out gerelateerde klachten.
Uit allerlei verschillende andere cijfers sinds 2019 wordt duidelijk dat deze problemen tijdens de Covid-19 crisis alleen maar zijn toegenomen.
Wanneer telt een symptoom mee als burn-out klacht?
Welke factoren je meet en hoe zwaar die meetellen bepaalt natuurlijk voor een groot deel de uitslag van het onderzoek. Het CBS hanteert hiervoor duidelijke vragen en criteria die het ook communiceert.
Werknemers krijgen tijdens het onderzoek de volgende 5 vragen gesteld:
- Voel je jezelf uitgeput door je werk?
- Heb je een leeg gevoel aan het eind van je werkdag?
- Voel je je moe aan het begin van de dag?
- Vergt het veel van je om elke dag met mensen te werken?
- Voel je jezelf volledig uitgeput door je werk?
De antwoorden die mensen kunnen geven bepalen de ernst van elke klacht. Er kan worden gekozen voor:
- Nooit
- Meerdere keren per jaar
- Eenmaal per maand
- Meerdere keren per maand
- Meerdere keren per week
- Elke dag.
Wanneer het gemiddelde antwoord op alle vijf vragen uitkomt op enkele keren per maand of vaker dan worden de klachten als burn-out beschouwd.
Vrouwen vaker getroffen dan mannen
Uit de cijfers van het CBS kwam naar voren dat vrouwen vaker last hebben van een burn-out dan mannen. Dit verschil kwam naar voren in elke leeftijdscategorie. Daarnaast bleken singles het ook lastiger te hebben dan mensen die een partner hadden. Daaruit valt te concluderen dat je verhaal kwijt kunnen bij je partner helpt om burn-out klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.
In welke branches komt burn-out het vaakst voor?
Het onderzoek uit 2019 doet geen uitspraken over de verschillende branches waar werknemers het meeste risico lopen op een burn-out. Die gegevens zijn er echter wel van een paar jaar daarvoor. In 2014 bleek dat met name mensen die in het onderwijs werkzaam zijn kwetsbaar te zijn. Zij hebben het meest te lijden onder wat het CBS psychosociale arbeidsbelasting noemt.
Wat is psychosociale arbeidsbelasting precies?
Psychosociale arbeidsbelasting is een van de belangrijkste factoren die bepalen hoe kwetsbaar iemand is voor het ontwikkelen van burn-out klachten. Er worden hierbij twee eigenschappen van het werk gemeten:
- De werkdruk – Dit is onderverdeeld in hoe snel, veel en hard je moet werken.
- De zelfstandigheid – In hoeverre je in staat bent controle uit te oefenen op de volgorde en het tempo van je werk, aangevuld met hoe je in staat bent zelf oplossingen te bedenken.
Hoe hoger de werkdruk en hoe kleiner de zelfstandigheid, hoe hoger de psychosociale arbeidsbelasting. Daarmee stijgt dus ook de kans op het ontwikkelen van burn-out gerelateerde klachten.
Conclusie
Burn-out is een groeiend probleem onder Nederlandse werknemers. Heel veel mensen ontwikkelen tegenwoordig bijvoorbeeld burn-out klachten doordat ze teveel werken. Het kan echt iedereen overkomen dus je doet er goed aan om dit snel te herkennen en actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door voor jezelf te beginnen zodat je helemaal zelfstandig je beslissingen kunt nemen en je eigen werkdruk kunt reguleren.