Wanneer je in loondienst bent in een branche waarin je het naar je zin hebt kun je er toch voor kiezen om freelancer te worden. Je blijft dan vrijwel dezelfde werkzaamheden doen maar profiteert van een aantal voordelen. Bijvoorbeeld een hogere beloning of meer invloed op je werktijden. In dit artikel gaan we hier verder op in.
Waarom freelancer worden?
Er kunnen veel redenen zijn waarom je freelancer wilt worden in de branche waar je op dit moment al werkzaam bent. Veel mensen denken dat dit alleen om geld draait, want als freelancer kun je door goed te onderhandelen meer geld verdienen dan je in loondienst doet, voor vrijwel hetzelfde werk. Vaak gaat dit echter gepaard met enkele andere factoren:
1. Werkdruk verlagen
Veel mensen die een belastend beroep hebben zijn de lange dagen en onregelmatige werktijden zat. Of ze kunnen die niet langer met hun privéleven combineren. Als freelancer bepaal je zelf wanneer en hoe je wilt werken. Je kunt bijvoorbeeld nachtdiensten weigeren.
2. Meer afwisseling
Wanneer je de huidige invulling van je werk maar saai vind kan freelancer worden het veel meer afwisseling geven. Je komt vaak bij verschillende bedrijven of instellingen over de vloer. Denk hierbij aan werken als invalkracht in het onderwijs waardoor je voor diverse scholen werkt.
In welke branches en beroepen kan dit?
Er zijn verschillende branches die zich er goed voor lenen om van werknemer in loondienst naar freelancer over te schakelen. Dit gebeurt momenteel veel in de zorg, op scholen, bij kinderdagverblijven en in de bouw. Freelancers werken dan nog steeds samen en naast mensen die bij het bedrijf of de instelling in dienst zijn. Dit is anders dan in branches waar freelancers de norm zijn, zoals bijvoorbeeld in de kunst- en cultuursector.
Waar rekening mee houden?
Wanneer je over wilt gaan van een dienstverband naar werken als freelancer zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welke zijn dat bijvoorbeeld?
1. Zelf opdrachten vinden
Waar je in dienstverband automatisch wordt ingedeeld in het rooster, moet je als freelancer zelf opdrachten in de wacht slepen. Gelukkig hoeft dan met het huidige personeelsgebrek in veel branches geen probleem te zijn. Toch valt je garantie op werk en loon weg zodra je freelancer wordt. Het is goed om bij jezelf na te gaan of dat echt wel iets is waar jij je prettig bij voelt.
2. Onderhandelen over beloning
Wanneer je een potentiële opdracht hebt gevonden moet je zelf gaan onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Je krijgt namelijk niet automatisch loon maar verstuurt een factuur met daarop het bedrag dat je met de opdrachtgever hebt afgesproken. Het is dus erg fijn wanneer je goed bent in onderhandelen zodat je een vergoeding zult krijgen waar je echt beter van wordt. Hetzelfde verdienen als wat je in loondienst deed is namelijk alleen fijn als alle andere aspecten heel significant verbeteren.
3. Belastingen
Als freelancer ben je ondernemer en moet je vrijwel altijd aangifte voor de omzetbelasting doen. De facturen die je verstuurt bevatten btw en die moet je per maand of kwartaal aangeven en afdragen. Daar staat tegenover dat je de btw op uitgaven voor je werk ook terug kunt vragen. Je aangifte inkomstenbelasting wordt ook stukken ingewikkelder want je moet daar zelf je zakelijke financiën in verwerken. Je krijgt daarbij ook te maken met het urencriterium en zaken als ondernemers- en startersaftrek.
4. Financiële zekerheid
Het grootste nadeel van freelancer worden is dat je minder financiële zekerheid hebt. Je moet bijvoorbeeld zelf voor je pensioen gaan zorgen en zult ook niks meer verdienen wanneer je niet meer kunt werken. Het is goed om een flinke spaarpot aan te houden voor het overbruggen van een mindere periode. Zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is daarnaast ook vaak een goed idee. Dan word je ook bij ziekte voorzien van een basisinkomen.
5. Nieuwe regels
De overheid beschouwt het werken als freelancer in een branche waar hetzelfde werk ook prima in loondienst gedaan zou kunnen worden inmiddels vaak als onwenselijk. Daarom wordt er gewerkt aan nieuwe wetten die schijnzelfstandigheid tegen moet gaan. Daar bereid je jezelf het beste nu al op voor door veel verschillende opdrachtgevers te vinden, ervoor te zorgen dat er geen gezagsverhouding is tussen jou en je opdrachtgever en dat je afspreekt dat je ook iemand anders in jouw plaats kunt sturen.