Wanneer je een eigen bedrijf op wilt gaan richten kan het nodig zijn om een zakelijke lening af te sluiten. In ons e-book Stoppen met Werken vind je veel verdienmodellen met weinig of zelfs helemaal geen investering. In sommige gevallen kan dat echter wel nodig zijn, zoals wanneer je een webshop opstart en die moet laten ontwikkelen, als je voorraad in wilt slaan of wanneer je een zakelijk vervoersmiddel of bedrijfspand wilt kopen. Hoe kom je dan aan een geschikte zakelijke financiering?
Kiezen tussen een zakelijke lening of een krediet
Voor je een geldverstrekker benadert is het goed om vast te stellen of je een lening of een krediet wilt regelen. Bij een lening krijg je direct het gehele leenbedrag op je rekening zodat je een grote aankoop kunt doen, zoals een bedrijfsauto. Bij een krediet neem je zelf naar eigen inzicht een bedrag op en betaal je het weer terug. Er worden dan alleen kosten gerekend over het opgenomen bedrag. Kredieten zijn daarom vaak wel wat duurder dan leningen.
Kun je ook lenen als je starter bent?
Het is niet bij alle geldverstrekkers mogelijk om geld te lenen wanneer je bedrijfje nog maar net komt kijken. Dit staat dan meestal al vermeld op de website van de financierder. Er zijn echter wel opties om een zakelijke lening aan te vragen, al ben je dan wel meestal aangewezen op reguliere banken. Maar ook sommige online leenbedrijven zijn in staat om je te helpen.
Waar moet je rekening mee houden als starter die geld wil lenen?
- Je moet vaak een ondernemingsplan schrijven.
- Er kunnen meer kosten aan de lening verbonden zijn.
- Er zijn soms aangepaste voorwaarden zoals looptijd en terugbetalingen.
- Ook je persoonlijke krediethistorie kan beoordeeld worden.
Welke zakelijke geldverstrekkers kun je uit kiezen?
Er zijn tegenwoordig veel verschillende zakelijke geldverstrekkers waar je terecht kunt voor een bedrijfslening of een zakelijk krediet:
1. Qeld
Bij Qeld kun je al binnen enkele uren over je gewenste leenbedrag beschikken. Aanvragen gaat geheel online. Na het uploaden van de transacties op je zakelijke rekening zal Qeld direct beoordelen hoeveel geld je lenen kunt. Dat begint bij bedragen van 1.000 euro maar je kunt desgewenst ook 2 ton lenen. Het maakt niet uit of je starter bent en je hoeft ook geen minimumomzet te behalen.
2. Swishfund
Swishfund verstrekt bedrijven een zakelijke lening van 3.000 tot 1.000.000 euro. Na goedkeuring (meestal binnen 24 uur) staat het leenbedrag binnen enkele dagen op je zakelijke rekening. Er is wel een harde eis van minimaal 50.000 euro omzet per jaar. Hoe meer je verdient, hoe meer je kunt lenen. Daarom is Swishfund niet geschikt voor starters, maar des te meer voor bestaande bedrijven die geld nodig hebben om te groeien.
3. Bridgefund
Bij Bridgefund kunnen ondernemers geld lenen zonder jaarcijfers of een ondernemingsplan. Het is slechts een kwestie van de zakelijke transactiegegevens uploaden om een leningaanbod te ontvangen. Er zijn bedragen mogelijk tot en met 250.000 euro. Dat geld kun je dezelfde dag al op je rekening hebben staan zodat je razendsnel kunt reageren op een nieuwe kans.
4. Je eigen bank
Ben je al langer klant van een grote bank dan kan het interessant zijn om die ook voor een zakelijke financiering te benaderen. Wanneer je er als betrouwbare klant bekend staat kan dat helpen om ook zakelijk geld te lenen. Wees wel bereid door veel hoepels te springen en veel informatie aan te leveren, want dat is de consequentie van lenen bij een klassieke bank.
5. Qredits
Bij Qredits kun je een financiering krijgen die wordt bekostigd uit een fonds van de EU. Dat fonds is bedoeld om de concurrentiepositie van het MKB te verbeteren. Dat betekent onder meer dat je er ook als starter terecht kunt. Het aanvraagproces is vergelijkbaar met dat van een bank, maar Qredits heeft een groot voordeel: je kunt hier namelijk vaak wel lenen wanneer een bank je al heeft afgewezen.
Alternatieven voor financiering
Wanneer je liever geen lening aanvraagt bij een geldverstrekker of daar wordt afgewezen zijn er enkele alternatieven die je kunt proberen. Welke zijn dat zoal?
1. Eigen geld inbrengen
Wanneer je spaargeld hebt kun je dat in je eigen onderneming investeren. Je stort het gewoon op je zakelijke bankrekening als een privéstorting, dan komt het ten goede aan je eigen vermogen. Op die manier staat het geld officieel ‘in de boeken’ en kun je ervan kopen wat je zakelijk nodig hebt.
2. Lenen van familie of vrienden
Ook lenen van familie of vrienden is een prima optie. Wanneer zij vertrouwen hebben in je plannen verdienen ze daar ook nog wat aan. Je moet namelijk wel een rente afspreken, die bovendien marktconform is. Oftewel, niet te laag, want dan ziet de Belastingdienst het geld als een gift en moet je er veel belasting over betalen.
3. Rood staan of creditcard
Op een zakelijke rekening kun je vaak niet standaard rood staan. Je kunt dat echter vaak wel aanvragen als een aanvullend product. Daarnaast is het vaak een optie om een creditcard te nemen voor je bedrijf, bijvoorbeeld bij diezelfde bank. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je tot enkele duizenden euro’s extra speling hebt voor je onderneming.