Wanneer je zelfstandig ondernemer wordt krijg je te maken met andere belastingregels dan als je in loondienst bent. Om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten bij je aangifte inkomstenbelasting is het goed om aan het urencriterium te voldoen. In dit artikel bespreken we wat dit inhoudt en welke voordelen het biedt.
Over het urencriterium
Het urencriterium is een van de vereisten om als ondernemer te worden gezien door de belastingdienst. In de praktijk betekent het dat je:
- Over een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming moet besteden. Dit komt neer op ongeveer 102 uren per maand.
- Daarnaast moet je de meeste van gewerkte uren aan je bedrijf besteden en niet aan andere betaalde werkzaamheden (zoals werken voor een baas).
Dit betekent niet dat je 1.225 uur aan werken voor je klanten moet besteden want elk uur dat je in je onderneming steekt mag je meetellen. Dus ook tijd die je besteed aan zaken zoals je website, administratie en het opstellen van offertes.
Aantal gewerkte uren moet aannemelijk zijn
Het moet wel aannemelijk te maken zijn dat je inderdaad meer dan 1.225 uur aan je bedrijf hebt besteed in een jaar. Dat kan blijken uit zaken zoals je agenda, de hoeveelheid facturen die je hebt verstuurd en andere stukken. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een urenadministratie bij te houden zodat je precies weet hoeveel uur je wanneer gewerkt hebt.
De eerste jaren kun je nog wegkomen met veel uren waarbij je niet rechtstreeks voor klanten zet. Later zal de Belastingdienst bij een controle ook checken of er voldoende omzet tegenover je opgegeven uren staat.
Voordelen van aan het urencriterium voldoen
Wanneer je aan het urencriterium voldoet kom je in aanmerking voor bepaalde aftrekposten. Die worden bij elkaar de ondernemersaftrek genoemd. Het gaat bijvoorbeeld om startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Wanneer je die mag toepassen hoef je veel minder belasting te betalen over je inkomsten.
Wat moet je nog meer weten over het urencriterium?
Hou ook rekening met de volgende zaken:
1. Starten later in het jaar
Wanneer je begint met ondernemen als er al een aantal maanden voorbij zijn mag je de hoeveelheid uren niet terugrekenen naar de resterende maanden. Ook als je eind maart begint met je bedrijf moet je dus de rest van het jaar minstens 1.225 uren aan je bedrijf besteden om aan het urencriterium te voldoen.
2. Zwangerschap
Wanneer je als vrouwelijke ondernemer zwanger bent (geweest) en van je baby bent bevallen mag je de 16 weken van je zwangerschapsverlof gewoon meetellen als gewerkte uren. Daarvoor hanteer je het gemiddelde aantal uren wat je normaal gesproken per week actief bent voor je bedrijfje.
3. (Gedeeltelijk) arbeidsongeschikt
Wanneer je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent kan er een verlaagd urencriterium voor je gelden. Als je ook al een uitkering ontvangt zoals Wajong, WIA of WAO dan hoef je slechts 800 uur aan je bedrijf te besteden om toch aan het criterium te voldoen.