Nederland kent inmiddels een recordaantal mannen en vrouwen die ZZP’er worden. Deze mensen hebben voor zelfstandig ondernemen gekozen omdat dit voor hen veel voordelen heeft ten opzichte van werken in loondienst. Welke 8 voordelen worden door de meeste ZZP’ers genoemd als reden om te stoppen met werken voor een baas en een eigen bedrijfje te beginnen?
1. Het is leuk om eigen baas te zijn
Simpel gezegd is het gewoon leuker om eigen baas te zijn dan om in loondienst te werken. Wanneer je jouw werk als meer beschouwt dan alleen een manier om geld te verdienen ontleen je vaak meer voldoening aan ZZP’er zijn dan aan voor een baas werken. Dat is natuurlijk persoonlijk en er komt ook af en toe stress kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Toch is het pure plezier van eigen baas zijn een van de belangrijkste drijfveren voor mensen om ZZP’er te worden.
2. Jij bepaalt hoe je jouw tijd indeelt
Als ondernemer – en meer specifiek als ZZP’er – heb je niet automatisch meer vrije tijd. Sterker nog, je zult vanzelf merken dat het heel eenvoudig is om meer te werken dan je van plan was. Je kunt echter wel zelf beslissen hoe je jouw tijd indeelt. Zo kun je op sommige dagen makkelijker ervoor kiezen om in de avonduren te werken zodat je overdag tijd hebt voor een hobby of je gezin, om maar wat te noemen. Maar ook waar je op welk moment jouw werktijd aan besteedt is iets wat je helemaal zelf kunt bepalen.
3. Meer verdienen dan bij een reguliere baan
Wanneer je ZZP’er bent kun je zelf bepalen wat jouw tarieven zullen zijn. Dat kan betekenen dat jouw uurtarief kan worden dan wat je in loondienst zou verdienen. Natuurlijk moet je er daarbij wel rekening mee houden dat je uurloon een brutobedrag is, waar je aan het eind van het jaar dus wel inkomstenbelasting over moet betalen. Hoeveel dat precies is hangt af van je totale verdiensten, of je een partner hebt en andere persoonlijke omstandigheden. Bij het bepalen van je tarieven is het wel belangrijk om niet te hoog in de boom te gaan zitten, want potentiële klanten moeten dat bedrag wel voor jouw werk over hebben.
4. Kies je eigen uitdagingen
Als ondernemer bepaal je zelf waar jij uitdagingen en nieuwe kansen ziet. Door daar op in te springen creëer je nieuwe verdienmogelijkheden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door efficiënter te werken dan je concurrenten of een bepaalde meerwaarde voor je klanten te creëren. Maar ook het ontwikkelen en marketen van een geheel nieuw product of baanbrekende dienst kan jouw financiële toekomst veilig stellen. Als ZZP’er ontwikkel je dat zelf vanaf de grond en is het dus niet je baas die bepaalt waar jij je tijd aan moet besteden.
5. Jezelf ontwikkelen
Ondernemer zijn vereist andere kwaliteiten dan alleen maar in loondienst werken. Je moet over veel discipline beschikken, projecten van begin tot eind af kunnen ronden, goed zijn in netwerken en in staat zijn een positief klantcontact onderhouden. Veel van deze aspecten van ondernemen kun je natuurlijk gaandeweg leren. Toch is het verstandig om bij jezelf na te gaan of je deze eigenschappen al hebt voor je de sprong in het diepe waagt. Niet voor niets is ondernemen voor veel mensen de grootste en meest leerzame stap uit hun leven.
6. Je kunt ook parttime ondernemen
Omdat je niet verplicht bent om fulltime aan de slag te gaan als ondernemer kun je ook parttime en dus op kleinere schaal voor jezelf beginnen. Dat kan vaak zelfs naast je huidige baan. Op die manier kun je alvast de markt verkennen, ontdekken of jouw diensten in trek zullen zijn en ook de benodigde kwaliteiten als ondernemer beginnen te ontwikkelen. Het is wel goed om te checken bij je huidige werkgever of je mag gaan ondernemen naast je baan. Ook met het oog op je belastingaangifte zul je veranderingen zien. Zo zul je meer belasting betalen over de inkomsten als ZZP’er dan je wellicht verwacht.
7. Afwisselend werk
Afhankelijk van welke werkzaamheden je allemaal op je zult nemen is ZZP’er worden heel afwisselend. Vrijwel geen enkele dag is hetzelfde. Je wordt bijvoorbeeld voor een deel project- of productontwikkelaar, verkoper, ontwerper, schrijver, helpdeskmedewerker, planner en boekhouder. Sommige van die taken – zoals de boekhouding – kun je ook onderbrengen bij een extern bureau. Toch is het verstandig om veel zelf in de hand te houden, want zo houd je een goed en volledig beeld over hoe jouw onderneming ervoor staat. Hoe dan ook zal je dag afwisselender zijn dan wanneer je in loondienst werkt en elke dag bijna hetzelfde werk doet.
8. Voordelen als ondernemer
De Nederlandse overheid stimuleert ondernemen door bepaalde belastingvoordelen te bieden. Dat gaat bijvoorbeeld om de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Daardoor betaal je minder belasting over het geld dat je hebt verdiend met ondernemen. Deze regelingen worden momenteel weliswaar afgebouwd, maar nog altijd loont het voor veel mensen om te gaan ondernemen. Daarnaast zijn er diverse subsidies beschikbaar waar jij als ondernemer van zou kunnen profiteren.